Greek Chess Blog

Ελληνικό φόρουμ για το σκάκι …και όχι μόνο!

Νέο σύστημα A’ Εθνικής

Posted by GreekChess.com on 21 February, 2008

Χρειάστηκαν μαραθώνιες συζητήσεις και συγκερασμός τουλάχιστον 3-4 διαφορετικών προτάσεων για να ψηφιστεί τελικά η παρακάτω τελική απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ (από το 2009 και μετά):

α) οι σκακιέρες παραμένουν 12 (προσωπικά πάντα διαφωνώ με τόσες “αναπτυξιακές” αλλά η πλειοψηφία υποστηρίζει δυστυχώς άλλη άποψη),

β) από το 2009 οι πρώτες 10 ομάδες θα καλύπτονται ΠΛΗΡΩΣ από την ομοσπονδία (σε αντίθεση με έως τώρα που κάθε ομάδα λάμβανε 2.000 με 3.000 ευρώ το πολύ από την ΕΣΟ και πλήρωνε άλλα 3.000 με 4.000 για να συμμετάσχει).

γ) πέρα από τις 10 ομάδες, άλλες 24 (μάξιμουμ) θα έχουν το δικαίωμα – προαιρετικά – να αγωνιστούν με δικά τους έξοδα. Οι 24 ομάδες θα προκύπτουν από έναν συνδυασμό του κάθε περσινού πρωταθλήματος (θέσεις 11 έως 20) και των τοπικών προκριματικών ομίλων της Α’ Εθνικής (14 νικήτριες ομάδες). Αν κάποια από τις επιπλέον ομάδες αδυνατεί να αγωνιστεί, δεν θα έχει ΚΑΜΜΙΑ αρνητική αγωνιστική επίπτωση, αφού οι υποβιβασμοί στην Β’ Εθνική θα έχουν κριθεί σε τοπικό επίπεδο.

Το νέο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες ομάδες εκτός Αθηνών-Θεσ/νίκης να “κτυπήσουν” πρωτάθλημα αφού θα μπορούν πλέον να ανέβουν πολύ γρήγορα στην Α’ Εθνική. Μέχρι φέτος μόνο …μία ομάδα(!) από 35 νομούς της Ελλάδας μπορούσε να ανεβαίνει κάθε χρόνο στην Α’ Εθνική και να διεκδικήσει τον τίτλο! Τώρα πλέον πόλεις όπως ο Άγιος Νικόλαος, η Πτολεμαϊδα, ο Βόλος, κλπ (συγγνώμη αν ξέχασα μερικές) οι οποίες έχουν πρόσβαση σε χορηγούς ή δημοτική χρηματοδότηση θα μπορούν πιο εύκολα να σχεδιάσουν σε βάθος 1-2 χρόνων τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος από τις “κραταιές” μέχρι τώρα ομάδες του Κύδωνα, της Καβάλας και της ΕΣΘ.

Στην πράξη οι αγώνες της τελικής φάσης δεν θα διαφέρουν πολύ από τώρα (στην αρχή θα παίζουν 15-20 ομάδες όπως και φέτος). Αν η ΕΣΟ καταφέρει στο μέλλον, όχι μόνο να μην πληρώνει αλλά να έχει και έσοδα από αυτή τη διοργάνωση, αυτό είναι θετικό για την ΕΣΟ.

Κανένα σχέδιο φυσικά δεν είναι τέλειο και το σύστημα αυτό έχει και αρνητικά. Το σημαντικότερο – κατ’ εμέ – είναι ότι διατηρούνται τόσες πολλές “αναπτυξιακές” σκακιέρες που προκαλούν οικονομική αιμορραγία σε πολλά σωματεία. Η ιδανική σύνθεση που προτείνουν αρκετοί είναι 5 + 3 = 8 σκακιέρες με την οποία συμφωνώ αλλά διαφωνούν πολλοί άλλοι.

Διαβάστε σχετικό άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στα Νέα

15 Responses to “Νέο σύστημα A’ Εθνικής”

 1. T. TZ. said

  ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΑΛΛΑ Η ΕΣΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ?

 2. greekchess said

  Ευχαριστούμε για το σχόλιο αγαπητέ φίλε αλλά καλό είναι να γράφεις με ένα όνομα ή ψευδώνυμο για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

  Η φετινή Α’ Εθνική θα γίνει 6-10 Ιουλίου αλλά η αναλυτική προκήρυξη δεν έχει βγει ακόμη.

 3. Furius said

  Καλημέρα και από μένα!
  Καταρχάς μία ερώτηση. Αν κατάλαβα καλά στο πρωτάθλημα φέτος σε όλες τις ομάδες θα καλυφθούν τα έξοδα (λέμε τώρα..) και στο πρωτάθλημα του 2009 που θα παίζουν 34 ομάδες οι 10 πρώτες θα έχουν πλήρη φιλοξενία για το πρωτάθλημα του 2010?
  Όσον αφορά τα θετικά και αρνητικά, αναφέρθηκε ότι επαρχιακές ομάδες που έχουν καλή ομάδα θα έχουν την ευκαιρία πλέον να παίξουν Α’ εθνική, όπως ο Βόλος κ.τ.λ. Όλες οι άλλες ομάδες όμως (επαρχιακές και μη) που είναι καλές ομάδες αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν? Τους αρνούμαστε το δικαίωμα να παίξουν? Δεν βρίσκω το νόημα. Ας κάνουν πρωτάθλημα 12 ομάδων που θα καλύπτουν τα έξοδα για όλες!

 4. Furius said

  Ή 16-18 ομάδων με 8 σκακιέρες (108-144 άτομα)που και πάλι όλοι θα έχουν καλυμμένα έξοδα. (Οι 10 ομάδες που θα πληρώνονται έχουν 120 άτομα). Αναπτυξιακό το άθλημα δεν είναι μόνο για τις μικρές ηλικίες, άλλα και το να δίνεις την δυνατότητα σε όλους να έχουν την πρακτική δυνατότητα συμμετοχής! Ευχαριστώ!

 5. greekchess said

  Για το πρωτάθλημα του 2008 (όπως κάθε χρονιά μέχρι τώρα) ΔΕΝ θα καλυφθούν όλα τα έξοδα των ομάδων. Πρακτικά κάθε ομάδα υπολογίζεται να πάρει γύρω στα 2.000 με 2.500 ευρώ, χρήματα που δεν φτάνουν ούτε για …στραγάλια :(( Αντίθετα από το 2009, έστω οι 10 καλύτερες ομάδες θα καλύπτονται πλήρως.

  Η πρόταση για 12 ομάδες συζητήθηκε αλλά δεν περπάτησε αφού θα έπρεπε να πέσουν φέτος 10 τουλάχιστον ομάδες από τις 20 με …ελβετικό σύστημα ή με αμφίβολης αντικειμενικότητας διαίρεση των ομάδων σε πολλούς υπο-ομίλους. Όσο για τη μείωση των αναπτυξιακών, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και μακάρι να συμφωνούσε και η πλειοψηφία του ΔΣ. Απλά έχω μάθει να σέβομαι τις τελικές αποφάσεις, ακόμη και για θέματα που παλεύω χρόνια τώρα (αλλά ανήκω μόνιμα στη μειοψηφία).

  Για τα υπόλοιπα δεν έχεις άδικο. Αλλά κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, όπως γράφτηκε και πριν. Το θετικό είναι ότι μετά από λίγο καιρό – αν τυχόν δούμε ότι το σύστημα δεν περπατάει – η ΕΣΟ μπορεί ανέξοδα σχεδόν (και ανώδυνα) να το μετατρέψει σε ένα απλό πουλ των 10 ομάδων (που ούτως ή άλλως καλύπτει πλήρως).

  Πάντως, ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις σου. Μακάρι να ήταν όλων τα επιχειρήματα τόσο ουσιαστικά…

 6. Κώστας Ωραιόπουλος said

  Οτι χαρακτηρισμό και να δώσω αυτό το κατασκεύασμα είναι.. ********

  1) Αν κατάλαβα καλά τέρμα οι διάφορες κατηγοριές.
  Πολύ ωραία. Σήμερα αποφασίζουμε μια ομάδα ανθρώπων να κάνουμε μια ομάδα για 1-2 χρόνια, ρίχνουμε κάποια χρήματα, φτιάχνουμε ομάδα αγοράζοντας παίκτες.
  Σπουδαία προσφορά στο άθλημα.
  2) Οδηγούμαστε στην ΙΔΙΑ ακριβώς κατάντια που οδηγήσαμε τα νεανικά πρωταθλήματα. Αν ο μπαμπάς έχει λεφτά πληρώνει και το παιδί παίζει. ΕΛΕΟΣ.

  3) Η λύση είναι ΜΙΑ. Α1 & Α2 (και βέβαια διατήρηση όλων των κατηγοριών).
  Σύνολο 20 ομάδες (10 Α1 & 10 Α2) ή 18 με 9-9 κλπ…
  Το πολύ 10 σκακιέρες.

  Η μόνη χρησιμότητα αυτού το πονήματος με 34 ομάδες είναι να δημιουργήσει πελατιακές σχέσεις. Τίποτα άλλο.
  Ποια η χρησιμότητα μια όμάδα να παίξει Α εθνική για μια χρονία αντε δύο όσο διαρκεί το μεράκι κάποιου με βαθιά τσέπη?

  Καλύτερα να μην γίνει ποτέ διασυλλογικό παρά αυτό το πανηγύρι.

 7. greekchess said

  Κώστα, ΔΕΝ καταργούνται οι εθνικές κατηγορίες. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν όπως και τώρα.

  Το 34 είναι το μάξιμουμ νούμερο και το πιο πιθανό είναι να μην επιτευχθεί για πολλά χρόνια. Τώρα παίζουν 16 (ή 20 φέτος) με ΟΛΟΥΣ τους παράγοντες της Α’ Εθνικής να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να βρίσκουν χορηγούς.

  Στην πράξη, όπως ξαναγράφτηκε, οι ομάδες που υπολογίζεται ότι θα διεκδικούν το πρωτάθλημα με το νέο σύστημα θα είναι περίπου 15-20 (όπως δηλαδή και τώρα θεωρητικά). Απλά θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός για τις πρώτες 10 θέσεις, οι οποίες θα σημαίνουν έξτρα χρήματα για αυτές τις ομάδες.

 8. gambinick said

  Στα νεανικα πρωταθληματα δεν βρισκω φοβερο να υπαρχει και συμμετοχη απο παικτες που λογω αναπτυγμενης περιοχης δεν καταφεραν να προκριθουν.Δν αλλοιωνει ουτε τον πρωταθλητισμο ουτε τιποτα…

 9. gambinick said

  Πολυ ωραιο disign.Καλη επιτυχια στη νεα μορφη του site.

 10. Professor said

  Προφανώς η διοργανώτρια αρχή σίγουρα θα έχει τους λόγους της για να προβεί σε αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των αγώνων.

  Η ύπαρξη αρκετών σοβαρών ομάδων εντός λεκανοπεδίου ικανών για τη συμμετοχή σε διεξαγωγή πρωταθλήματος Α εθνικής θέτει άμεσα το ζήτημα της εκπροσώπησης της περιοχής αυτής με αριθμό μεγαλύτερο του προκειμένου. Ο ανταγωνισμός στην Αττική προφανώς είναι πολύ μεγαλύτερος, τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα από ότι σε άλλες περιοχές.

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι όλες οι ομάδες οι οποίες πρωταγωνιστούν στα πρωταθλήματα της Α κ Β εθνικής δαπανούν σημαντικά ποσά για την ενίσχυσή τους σε έμψυχο υλικό. Θεωρώ πως είναι αστείο να γκρινιάζουν και να διαμαρτύρονται ορισμένοι για χορηγίες, κάλυψη εξόδων διαμονής κλπ, τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν ξοδέψει πολύ μεγαλύτερα ποσά για την προσθήκη παικτών στο δυναμικό τους.

  Η απόσταση που χωρίζει τα σωματεία είναι σίγουρα ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους διοργανωτές, αλλά και τις ομάδες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όμως και στα λοιπά αθλήματα, πχ στο ποδόσφαιρο. Η απάντηση πάντοτε δίνεται μέσω κάποιου ισχυρού οικονομικά άνδρα, ο οποίος επειδή αγαπά την περιοχή του και το άθλημα, αποφασίζει να ξοδεψει μερικά χιλιάρικα παραπάνω προκειμένου να επιβιώσει η ομάδα, ενίοτε να προβληθεί και ο ίδιος.

  Οι αδυναμίες, αλλά και τα δυνατά σημεία, ενός οποιουδήποτε συστήματος θα φανούν με το πέρασμα του χρόνου στην πράξη. Από τη μια πλευρά σίγουρα είναι κρίμα ομάδες με δυνατό υλικό αλλά και ισχυρή οικονομική στήριξη όπως είναι η ΑΕΚ κ η Άνοιξη να χρειάζεται να περιμένουν 5 χρόνια για να φτάσουν στην Α εθνική για παράδειγμα! Αν όμως οι ομάδες αυτές βρίσκονταν σε κάποια επαρχιακή πόλη θα προβιβάζονταν ευκολότερα λόγου του μικρότερου αριθμού ομάδων στην περιοχή.

  Θεωρώ πως σημαντικότερο είναι να ασχοληθούν οι διοργανωτές με τη σύνθεση των ομάδων. Οι τόσες αναπτυξιακές σκακιέρες είναι κατανοητό πως έχουν ως σκοπό την προώθηση του αθλήματος στις νεαρές ηλικίες, πρέπει να δούμε όμως τι αποτέλεσμα απέφεραν εως σήμερα.
  Η ταπεινή μου άποψη παρατηρεί 2 κυρίως σημεία. Το πρώτο είναι ότι αυξήθηκαν τα χρηματικά ποσά στις εκεί ηλικίες. Ένας ισχυρός έφηβος αξίζει περισσότερο από μια ισχυρή ανδρική σκακιέρα μιας και η πιθανότητες νίκης του αυξάνουν. Οι έφηβοι σκακιστές έχουν αρχίσει να σκέπτονται το σε ποια ομάδα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με βάση και μόνο το τι ανταλλάγματα θα προσφερθούν. Θεωρώ οτι αυτό δεν βοηθά στην ανάπτυξη του σκακιού, καλλιεργεί μοναχα τη φιλοχρηματοσύνη αμούστακων παιδιών… Και σαν εκπαιδευτικός το βρίσκω τραγικό…

  Το δεύτερο σημείο βρίσκεται στο βαθμό πίεσης που ασκείται σε πολλά από τα παιδιά αυτά. Η αγωνία και το άγχος της νίκης ολόκληρου του συλλόγου μεταφέρεται σε κοριτσάκια 14 ετών! Τερατώδες! Σκεφτείτε πως θα αισθανθεί ένα κοριτσάκι όταν αντιληφθεί πως η ήττα της στοίχισε στην ομάδα την κατηγορία! Δεν υπάρχει πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να μη θελήσει ποτέ πια να ασχοληθεί με το παιχνίδι;

  Μήπως δεν πρέπει να διδάξουμε τον στυγνό επαγγελματισμό ακόμη σε ένα ερασιτεχνικό παιχνίδι όπως είναι το σκάκι;

 11. gambinik said

  Συμφωνω με τις επισημανσεις του παραπανω γραπτου.Βεβαια υπαρχει και η αντιστροφη οψη του νομισματος.Οτο δηλαδη οι συλλογοι πιεζομενοι απο το συστημα αναπτυσσουν τις νεανικες τους
  σκακιερες.Επισης η παρουσια ενος 12ρη διπλα στους παικτες της ομαδας και η προετοιμασια του γινονται αφορμη για να προχωρησει παραπανω.

  Ολα ειναι θεμα ορισμου.Τι ειναι το ελληνικο σκακι σημερα.Ειναι το σκακι που παιζουν 10-20 κορυφαιαοι ελληνες παικτεςεπιπεδου εθνικης και προεθνικη.

  Ειναι οι 50-100 ταλαντουχοι εφηβοι και παιδες που θα αναδειχθουν στη δεκαετια που θα μπορουσαν ενδεχομενως να παιξουν και στα νεανικα η τα μικτα διασυλλογικα;
  Ειναι ο ενας ή δυο GM που ειναι στις πρωτες σκακιερες;

  Το σημαντικο σε ολα τα διασυλλογικα ειναι οτι ο ποντος στις αναπτυξιακες και στην κορυφη εχει ιδια σημασια.
  Αυτα τα καταθετω σαν ερωτηματα.Μου φαινεται τολμηρο απο την μια μερα στην αλλη ενω οι κατηγοριες ηταν πληρως διακριτες και ανεβαινες με δυσκολια τωρα να ισοπεδωνονται.Ισως ομως να βγει και σε καλο.

 12. gambinick said

  Ασχετο αλλα ο Ολυμπιακος θα κανει κανενα διπλο φετος στο ελληνικο πρωταθλημα?

 13. Furius said

  Μέρικα ερωτήματα ορμώμενος από τα σχόλια του Professor
  Για ποιο λόγο θεωρεί ότι οι αθηναικές ομάδες είναι καλύτερες από τις επαρχιακές και πρέπει να ανέβουν. Αν θυμηθούμε την πρόσφατη προιστορια οι ομάδες που υποβιβαζόταν απο την Ά’ Εθνική ήταν ως επι το πλειστον Αθηναικες. Γιαυτο το λογο κυριως φετος η πλειοψηφια των ομαδων ειναι επαρχιακες (παροτι συμφωνω οτι ειναι αδικο μια νεα ομαδα να θελει 4 χρονια να διεκδικησει ανοδο στην Α’Εθνικη ενω στην επαρχία μπορεί να συμβεί σε δίο)
  Και ένα καίριο ερώτημα που προσπαθώ να απαντώσω στον εαυτώ μου εδώ και μερικές εβδομάδες και δυστυχώς δεν τα εχω καταφέρει ακόμη.
  Δεδομένου ότι:
  -Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον πέραν του ανάδειξη του πρωταθλητή
  -Η ομάδα μου αποκλείεται να πέσει(αφού δεν πέφτει καμία!)
  -Το κόστος για την συμμετοχή της ομάδας θα επιβαρύνει την ίδια και ίσως κατά προέκταση και τους αθλητές της
  -Πιθανότατα δεν θα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός(τόσο λόγω έλλεψης ενδιαφέροντος,όσο και λόγω μη συμμετοχής και άλλων αθλητών)

  Για ποιό λόγο να παίξω στην Α’Εθνική και να μην εκμεταλευτώ την άδειά μου ώστε να αγωνιστώ αντ’αυτού σε ένα διεθνές τουρνουά επιπέδου Ακρόπολις ή Παλαιοχώρας(που το βλέπω και δυνατό φέτος :)) ??

 14. Furius said

  Σόρρυ για τα ορθογραφικά λάθη!!!
  Είδες τι κάνει η βιασύνη…?

 15. P.R. said

  Ρωτάει ο Furius: “Για ποιό λόγο να παίξω στην Α’Εθνική και να μην εκμεταλευτώ την άδειά μου ώστε να αγωνιστώ αντ’αυτού σε ένα διεθνές τουρνουά επιπέδου Ακρόπολις ή Παλαιοχώρας(που το βλέπω και δυνατό φέτος :)) ??”
  Απάντηση: Γιατί στο Ακρόπολις θα έχει όριο 2150. Άρα, δεν είσαι eligible! :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: