Greek Chess Blog

Ελληνικό φόρουμ για το σκάκι …και όχι μόνο!

Πανεπιστημιάδα 2008 – Νικητής ο Ανέστης Μιχαηλίδης

Posted by GreekChess.com on 6 March, 2008

mih_an.jpg3-fem.jpg

Πρωταθλητής για το 2008 αναδείχτηκε ο Ανέστης Μιχαηλίδης με 7 βαθμούς σε 7 αγώνες (!). Ο σκακιστής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αν και πέρασε μερικές δύσκολες στιγμές κατάφερε να επικρατήσει επί όλων των αντιπάλων του και να κατακτήσει έτσι την πρωτιά με απόλυτο σκορ. Δεύτερος αναδείχτηκε ο Πρωταθλητής Ελλάδας για το 2007 Γιάννης Παπαδόπουλος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αν και ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, μια αναπάντεχη ήττα στο 4ο γύρο από τον Μανώλη Παντελιά και τα “καπρίτσια” του ελβετικού συστήματος, που δεν τον έφεραν αντιμέτωπο με τον Μιχαηλίδη, στέρησαν από το Θεσσαλονικιό σκακιστή τη δυνατότητα να διεκδικήσει την πρώτη θέση. Η τρίτη θέση στην ατομική κατάταξη πήγε επίσης στη Θεσσαλονίκη αφού την κατέλαβε ο Βασίλης Χαρατσίδης φοιτητής κι αυτό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Στην κατηγορία των φοιτητριών πρώτη αναδείχθηκε η Άννα-Μαρία Στεφανίδη από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με 5 βαθμούς ενώ τις δύο επόμενες θέσεις κατέλαβαν η Κική Γκουτιούδη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (επίσης με 5 βαθμούς αλλά με χειρότερα κριτήρια ισοβαθμίας από τη Στεφανίδη) και η Ελένη Στούμπου από το ΤΕΙ Αθήνας (4,5 βαθμοί).

Στην ομαδική βαθμολογία την πρώτη θέση κατέλαβε δίκαια και καθαρά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Παπαδόπουλος, Χαρατσίδης, Γκουτιούδη Κ., Λαζαρίδης, Γκουτιούδη Ε.) που συγκέντρωσε 21 βαθμούς. Δεύτερο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (19,5 βαθμοί – Πατριαρχέας, Παπαδάκης, Πανταζόπουλος, Βαρβαδούκας, Ανδρικοπούλου, Κάππος) που συνέχισε για ακόμη μια χρονιά την παράδοση των πολύ καλών εμφανίσεων που έχει στη διοργάνωση ενώ τρίτο ήταν το Πανεπιστήμιο Πατρών (17,5 βαθμούς – Φινοκαλιώτης, Λυκουριώτης, Σιακούλης, Πολύζου Χ., Πολύζου Δ., Γκορτσίλας Η.) που επίσης παρουσίασε μια καλή ομάδα.

H φετινή Πανεπιστημιάδα διεξήχθη στα Ψαχνά Ευβοίας, από τις 3 έως τις 5 Μαρτίου 2008. Την ευθύνη για τη διοργάνωση είχε, όπως κάθε χρόνο, η Επιτροπή Αθλητισμού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΑΤΕ) ενώ διοργανωτές ήταν το ΤΕΙ Χαλκίδας και ο Δήμος Μεσσαπίων. Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας “Παλαμήδης ο Ευβοεύς” η οποία ανέλαβε τις τεχνικές λεπτομέρειες της διοργάνωσης. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν 76 σκακιστές από 20 ιδρύματα της χώρας.

Παραφωνία σε όλη τη διοργάνωση ήταν το ανόητο σχόλιο του κ. Κ. Ευθυμιάδη, Προέδρου της τοπικής επιτροπής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΣΕΓΑΣ, κατά τη διάρκεια των απονομών όταν, αφού τελείωσαν οι απονομές στους σκακιστές και πριν ξεκινήσουν οι απονομές στους δρομείς των αγώνων του ανώμαλου δρόμου (που διεξήχθησαν παράλληλα με το σκακιστικό πρωτάθλημα), κάλεσε για τις απονομές τους “πραγματικούς” αθλητές (δηλ. τους δρομείς) – σε αντιδιαστολή, όπως είπε, με αυτούς που αγωνίζονται “αραχτοί” στην καρέκλα – γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία αλλά και τη θυμηδία των σκακιστών-φοιτητών. Δυστυχώς, αν και το σκάκι έχει τα τελευταία χρόνια καταξιωθεί στη συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας κι έχει αναγνωριστεί εδώ και δεκαετίες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ως άθλημα, φαίνεται ότι κάποιοι διατηρούν ακόμη παρωχημένες αντιλήψεις…

Oλόκληρη η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος…

One Response to “Πανεπιστημιάδα 2008 – Νικητής ο Ανέστης Μιχαηλίδης”

  1. INO said

    Θερμά συγχαρητήρια για το πολύ καλό σκακιστικό μπλογκ! Αν και για λίγο μπερδεύτηκα αν είναι όντως σκακιστικό ή ποδοσφαιρικό… P-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: